News
Uncategorized @sk

Aké zmeny prináša od 15.07.2024 zákon o pobyte cudzincov?

Zmeny v zákone o pobyte cudzincov od 15.07 2024

Dňa 15. júla 2024 nadobudla účinnosť novela zákona o pobyte cudzincov, ktorá zásadne mení pravidlá pobytu a zamestnávania cudzincov na Slovensku. Medzi kľúčové zmeny, ktoré táto novela prináša patrí nový režim o prechodnom pobyte na účel zamestnania, zjednodušenie požiadaviek na získanie modrej karty EÚ, prísnejšie pravidlá pre zmenu účelu pobytu a rozšírenie možnosti získania národného víza, ako aj potrebu znalosti slovenského jazyka ako podmienku udelenia dlhodobého pobytu.

  • Nový režim o prechodnom pobyte na účely zamestnania

Novela zákona o pobyte cudzincov zjednodušuje proces získania povolenia na prechodný pobyt za účelom zamestnania. S účinnosťou od 15. júla 2024 je cudzinec oprávnený podať žiadosť o udelenie prechodného pobytu za účelom zamestnania až po vydaní súhlasného stanoviska príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Táto legislatívna úprava umožňuje štátnym príslušníkom tretích krajín začať výkon pracovnej činnosti už odo dňa podania žiadosti o povolenie na prechodný pobyt. Ďalšou veľmi pozitívnou zmenou je skrátenie lehôt na rozhodnutie o žiadosti za účelom zamestnania z pôvodných 90 dní na 60 dní ako aj možnosť zdržiavať sa na území Slovenskej republiky až do rozhodnutia o žiadosti o prechodný alebo trvalý pobyt.

Od 15.07. 2024 cudzinci pri podávaní žiadosti o prechodný pobyt na účel zamestnania už nemusia predkladať samostatný dokument preukazujúci finančné zabezpečenie pobytu, keďže túto skutočnosť potvrdí zamestnávateľ priamo na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem toho, čestné vyhlásenia potrebné na predloženie pri žiadosti možno teraz podpísať priamo na cudzineckej polícii, pričom sa zrušila povinnosť ich predchádzajúceho oficiálneho overenia.

  • Zjednodušenie požiadaviek na získanie modrej karty EÚ

Modrá karta je druh prechodného pobytu pre štátnych príslušníkov tretích krajín na účel vysokokvalifikovaného zamestnania. Do 14.07.2024 bolo potrebné na získanie modrej karty pre vysokokvalifikované zamestnanie potrebné vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Po novom stačí vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa a v konkrétnych sektoroch, ako je informačná a komunikačná technológia, budú môcť potrebu vysokoškolského vzdelania nahradiť profesionálne zručnosti preukázané pracovnými skúsenosťami a praxou. Zároveň prichádza aj k zníženiu výšky vyžadovanej priemernej mzdy v príslušnom sektore slovenskej ekonomiky a k zavedeniu možnosti udelenia modrej karty na 5 rokov oproti predchádzajúcim 4 rokom.

  • Prísnejšie pravidlá pre zmenu účelu pobytu

V aplikačnej praxi sa často stávali situácie, kedy štátni príslušníci tretích krajín úmyselne menili účel prechodného pobytu zo zamestnania na podnikanie, pričom naďalej vykonávali obdobnú činnosť, ale prostredníctvom živnosti. Po novom je zmena účelu prechodného pobytu zo zamestnania na podnikanie povolená až po 12 mesiacoch od udelenia prvého povolenia.

Ďalej sa v praxi objavovali prípady, kde štátni príslušníci tretích krajín žiadali o prechodný pobyt za účelom štúdia, a po jeho získaní ho následne zmenili  na účel  podnikania alebo zamestnania. Na tento problém reaguje legislatívna úprava tým, že cudzincom, ktorí majú prechodný pobyt za účelom štúdia je s účinnosťou od 15.07 2024 umožnené zmeniť tento účel pobytu až po úspešnom ukončení  tohto štúdia na území Slovenskej republiky.

  • Rozšírenie možnosti získania národného víza

Zákon o pobyte cudzincov, účinný do 14.07 2024, umožňoval udelenie národného víza ak to je potrebné v súvislosti s už udeleným pobytom v Slovenskej republike, na plnenie záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv alebo ak to je v záujme Slovenskej republiky.

Od 15.07 2024 môže byť národné víza udelené za účelom zamestnania, štúdia, zlúčenia rodiny, výskumu alebo osobitnej činnosti. Udelenie národného víza na účely podnikania možné nie je. Zároveň je s účinnosťou novely žiadateľom umožnené podávať svoje žiadosti prostredníctvom externých poskytovateľov vízových služieb, ako sú vízové centrá.

  • Znalosť slovenského jazyka ako podmienka udelenia dlhodobého pobytu

Od 15. júla 2024 novela zavádza pravidlo, podľa ktorého budú cudzinci žiadajúci o udelenie dlhodobého pobytu povinní preukázať znalosť slovenského jazyka na úrovni A2 absolvovaním jazykového testu.